Överklagande för att stoppa Vindkraftverk 2

Föreningen har beslutat att överklaga bygglovet för vindkraftverk 2.  Beslutet grundar sig dels på en mängd sakskäl, vilka är redovisade i överklagandeet samt dels att Föreningens övertygelse är att om vindkraftverk 2 byggs, kommer det i en andra våg ytterligare 5-7 verk och därefter kanske ytterligare 15 verk.  Stoppas verk 2 blir det inga fler vindkraftverk på Ljusterö.

overklagande-miljo-och-halsa-20090305

Länsstyrelsen har mot bättre vetande avslagit vårt överklagande, med hänvisning till att vi inte företräder sakägare.  Med stöd av domar i andra prövningar, kommer vi därför att överklaga till Miljödomstolen.

Per 2009-03-24 är Länsstyrelsens beslut överklagat till Miljödomstolen.  Vi har begärt att bygget av vindkraftverk 2 stoppas tills Miljödomstolen tagit ställning till vårt öveklagande, vilket beräknas ta 1- 2 veckor.

2 Responses to “Överklagande för att stoppa Vindkraftverk 2”


 1. 1 Stephanie König mars 24, 2009 kl. 4:54 e m

  Är det någon som vet VAR man tänkt sig placera dessa eventuella 25 monster?

  Jag anser att det här är en oerhört svår fråga då vi väl alla vill värna om miljön – men hör det dubbla i detta… vi ska värna om miljön och säga ja till vindkraft samtidigt som vi förstör vår egen närmiljö.

  Hur gärna jag än vill vara en som värnar och förstår att någonstans måste man börja så verkar det ju faktiskt som om att vi samtidigt förstör vår egen närmiljö. De som brinner för detta projekt, brinner de för vår miljö, eller brinner de för egen, ekonomisk vinning?

  Svar:
  Under fliken fakta finns ljudutbredning redovisad för samtliga verk och deras positioner.
  På Kraftös hemsida finns även planerna redovisade. För dagen synes kommunen inte acceptera hela planen utan bara en del av den. Vi är oroliga att om man godkänner 5-8 verk nu, så kan kommunen mycket väl godkänna resterande om ett par år. Ingen utbyggnad idag = ingen utbyggnad i framtiden.
  En samhällsnyttig väg mellan A och B, måste av naturliga skäl placeras i en begränsad geografisk del av naturen. Det fina med Vindkraft är att de kan placeras där de stör få och på platser där det blåser bra. Det finns stora områden i Sveriga som är avsatta som riksintresse för vindkraft. Det är där vindkraften skall placeras!
  Det kan inte vara rimligt att en handfull lokala markägare och eldsjälar skall få avgöra var samhällsnyttiga vindkraftverk skall placeras. Vid lokalisering av vindkraft måste samma principer gälla som för t.ex. kärnkraft, maximera nyttan och minimera riskerna
  mvh/ Styrelsen

 2. 2 U. Sjölin mars 4, 2009 kl. 4:58 e m

  Ett utomordentligt dokument som många av oss på Ljusterö och även med omnejd hoppas ska undanröja vidare vindkraftverk på vårt underbara Ljusterö.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: