Vindsnurror kan skada fåglar och fladdermöss.

 Vindkraftverk kan döda många fåglar och fladdermöss. Med goda kunskaper, bra planering och rätt placering av vindkraftverken kan skadorna minimeras, visar en forskarrapport beställd av Naturvårdsverket och Energimyndigheten.

För fladdermöss är risken kopplad till sensommaren, då djuren samlas runt tornen och jagar insekter. Att tillfälligt stänga verken kan rädda fladdermöss under tider då riskerna är som störst, slår forskarna fast.

Forskarna har beräknat att ”några tusen” fladdermöss och fåglar dödas årligen av svenska vindsnurror. Detta innebär generellt inget hot mot någon av arterna. Men om vindkraften byggs ut i den omfattning som regeringen önskar kan den bli ett problem. Då kan 50 000 fåglar och kanske lika många fladdermöss falla offer varje år.

– För vissa fladdermöss skulle detta kunna utgöra ett hot. Deras populationer är betydligt mindre än fåglarnas. Om vi inte gör något för att minimera riskerna, får det negativa effekter, säger Jens Rydell, fladdermusforskare vid Lunds universitet.

0 Responses to “Vindsnurror kan skada fåglar och fladdermöss.”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: