Peter Strömborg går in och betalar för det 145 meter höga vindkraftverk 2

Föreningen Ljusterö Vind har inte lyckats hitta tillräckligt många intresserade på Ljusterö för ett nytt gigantiskt vindkraftverk. Man har även vänt sig till intresserade utanför Ljusterö, men inte där heller hittat tillräckligt många intressenter. Bankerna har blivit mer försiktiga och låneandelen har varit låg. Vindkraftsekonomin har inte blivit såsom önskat, det kan de stora vindkraftsbolagen intyga.

I en artikel i Ljusterö Posten beskriver Peter Strömholm (boende på Lagnö)hur han tar över projektet. Han nämner även att han varit medlem i vår förening, Ljusterö Natur och Miljö där han diskuterat och läst om vår inställning till vindkraft och kallar det ”lika meningslöst som att gaffla med talibaner”

Vad Peter inte förstått, är att vi i föreningen inte är emot vindkraft som sådan utan det vi är emot är placeringen. Varför placera ett 145 meter högt vindkraftverk på en plats där det gör förhållandevis lite nytta med desto mer skada? Det finns stora områden i Sverige där det blåser betydligt mer, och är därför områden som är utpekade som riksintressen för vindkraft. Ljusterö är i motsats ett riksintresse för friluftsliv och rekreation.

Placeringen på mindre är än 1000 Meter rakt i söder om Ljusterö torg innebär att möjligheterna för att exploatera Ljusterö Torg med mer bostäder (och affärer) radikalt försämras.  Husen i Ljusterö Skärgårdsstad kommer att bli mer svårsålda. Näringsverksamheter som Ljusterö Golf och Väsby Gård kommer troligen att påverkas negativt, för att inte tala om de fastigheter som ligger ännu närmare det nya vindkraftsverket.

Föreningens avsikt är att hjälpa de som drabbas av Peter Strömholm och Ljusterö Vinds projekt med juridiskt stöd för att bli kompenserade för den skada de lider ekonomiskt om projektet genomförs.

Elen som kommer i elkontakten är densamma oavsett var i landet elen produceras. Varför kan inte Peter Strömholm och Ljusterö Vind köpa ett existerande vindkraftverk eller låta bygga ett nytt, med en placering där det blåser bättre än på Ljusterö, har bättre ekonomi och ger minimal skada på omgivningen?

0 Responses to “Peter Strömborg går in och betalar för det 145 meter höga vindkraftverk 2”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: